Upfield, de grootste producent van plantaardige voedings producten wereldwijd, bekend van merken als Blue Band, Becel en Violife, heeft een nieuw Food Science Centre gebouwd in Wageningen Food Valley. IA Groep is verantwoordelijk geweest voor het advies in bouwtechniek en constructie van dit ambitieuze nieuwe centrum. Het gebouw, naar ontwerp van Fokkema & Partners, weerspiegelt de plantaardige missie van Upfield. De inspirerende locatie biedt plaats aan 160 medewerkers van Research & Development [R&D], met ruimte om verder te groeien tot 200 medewerkers. In de half verdiepte parkeergarage zijn 66 parkeerplaatsen gerealiseerd. 

Ultramodern en BREEAM outstanding

Het Upfield Food Science Centre is een inspirerend centrum waar getalenteerde onderzoekers, wetenschappers en chef-koks werken aan de voedselvoorziening van morgen. Upfield medewerkers zullen hun intrek nemen in een creatieve en comfortabele ruimte. In het gebouw zijn o.a. labs, een keuken, R & D-kantoorruimte en een proeffabriek gerealiseerd. Het interieur is zorgvuldig ontworpen, met aandacht voor elk detail gericht op energie-efficiëntie met een lage milieu-impact. Waaronder klimaatplafonds voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, een nauw raster van sensoren om het binnenklimaat aan te passen op basis van de aanwezigheid van mensen. Hemelwater wordt opgevangen in buffertanks en hergebruikt voor het geven van water aan planten en spoelen van toiletten, een zogeheten grijs water systeem.

Werkzaamheden IA Groep

IA Groep adviseerde in bouwtechniek en constructie voor zowel het casco als ook het volledige inbouwpakket. Hierbij werkt IA Groep in opdracht van Van Wijnen en in samenwerking met Unica Building Projects, Upfield en de architect Fokkema & Partners.

Het gehele bouwproces is vastgelegd in deze timelaps!

Fotografie: Stijn Poelstra