In 1968 legde Gert van den Bosch het fundament voor Bosch Beton. Achter zijn boerderij in Kootwijkerbroek begon hij met het maken van kleine vee roosters voor eigen gebruik. Alles handmatig met een ouderwetse betonmolen.

In de loop van de tijd ontstond er vraag naar de roosters vanuit agrariërs uit de omgeving en is Bosch Betonindustrie BV geboren. Rond 1980 is gestart met de productie van keerwanden voor sleufsilo’s. Van deze keerwanden met steunberen zijn inmiddels meer dan 15.000 stuks afgezet op de West-Europese markt.

Kootwijkerbroek maakt een groeifase door waarin de woningbouw oprukt richting de Bosch boerderij. Het uitvoeren van industriële activiteiten achter de boerderij zal op termijn niet langer gedoogd worden. Bosch is op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en heeft deze gevonden op het aangrenzende bedrijventerrein Harselaar. Op dit terrein zal een hal verrijzen van 33.800m2 met een hoogte van 22m waarin alle productieactiviteiten en ondersteunende en administratieve functies worden ondergebracht.

In een korte aanloopperiode met frequent overleg met opdrachtgever en gebruiker waarin de ambitie voor het BREEAM-label ‘outstanding’ naar voren is gekomen zijn o.a. lichtproeven uitgevoerd om specifieke eisen te kunnen invullen. Op basis van het voorwerk en informatie van de opdrachtgever is in een intensief traject van 7 weken het ontwerp op niveau gebracht en uitgewerkt in een 3D Revit model, de werkomschrijvingen opgesteld en gereed gemaakt voor aanbesteding.

Video: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland