Op het terrein van WMD Drinkwater in Hoogeveen is een nieuw bovengronds reinwaterreservoir gerealiseerd, voorzien van een technische voorruimte. Ter voorbereiding op de positionering en integratie van dit bouwwerk heeft IA Groep een masterplan opgesteld, waarin de toekomstige ontwikkelingen van de gehele locatie Hoogeveen zijn meegenomen. IA Groep heeft het gehele project integraal opgepakt waarbij het architectonisch ontwerp van het reservoir is verzorgd door Factor Architecten.
Bovengronds reservoir met taludopbouw
Vanwege de aanwezige ondergrondse infrastructuur en de hoge grondwaterstand is gekozen voor een bovengrondse uitvoering van het reservoir. Het betreft hiermee het eerste bovengrondse drinkwaterreservoir in de provincie Drenthe. Het reservoir heeft een bouwvolume van circa 700 m² en een capaciteit van 3,5 miljoen liter. Het reservoir is intern opgedeeld in twee afzonderlijke compartimenten. Elk compartiment bevat een centraal geplaatste geleidewand die zorgt voor een gerichte stroming van het water door het gehele reservoir. Hierdoor wordt stilstand voorkomen en blijft de waterkwaliteit optimaal.
Bouwtechnische uitdagingen
Het reservoir is circa 8 meter hoog en opgebouwd uit 450 mm dikke, in het werk gestorte betonwanden. Deze uitvoering bracht de nodige uitdagingen met zich mee, zoals risico op betonscheiding tijdens het storten, thermische spanningen door temperatuurschommelingen en hoge bekistingsdrukken. Binnen het bouwteam is intensief samengewerkt om deze risico’s in een vroeg stadium te ondervangen, waarbij uitvoeringsmethoden, stortfasering en materiaalkeuzes zijn geoptimaliseerd.
Als afrondende stap in de bouw is het reservoir rondom voorzien van een aangeaard talud. Deze aanaarding vervult meerdere functies: het ondersteunt de wandconstructie door een deel van de inwendige waterdruk af te dragen, het fungeert als natuurlijke thermische isolatielaag en draagt bij aan de toegankelijkheid van de verhoogde technische voorruimte. Zo is techniek functioneel verbonden met de landschappelijke inpassing van het bouwwerk.
Inpassing naast bestaande watertoren
Het nieuwe reservoir is gesitueerd direct achter de bestaande watertoren, een markant zeshoekig bouwwerk uit metselwerk, dat in 2020 is gerestaureerd en nog steeds operationeel is als drukverhogend element binnen het waterdistributiesysteem. Binnen het masterplan fungeert de watertoren als referentiepunt en enige te behouden gebouw, wat heeft geleid tot een ontwerp dat visueel en materiaaltechnisch aansluiting zoekt bij dit historische object. Meer weten over het architectonisch ontwerp?