51 bungalows Recreatiepark Landal Miggelenberg, Hoenderloo

Factor Architecten heHoenderloo impressieeft voor recreatiepark Landal Miggelenberg in Hoederloo nieuwe woningen ontworpen om een deel van de bestaande woningvoorraad te vervangen. Deze 51 nieuwe woningen bestaan uit 8, 10 en 12-persoonsbungalows.

Het bestaande park kenmerkt zich door een redelijk regelmatige structuur van zeer vrij gelegen woningen in het bos. Door de combinatie van bebossing, padenstructuur en hoogteverschillen oogt het park redelijk afwisselend, ondanks de beperkte variatie in sfeer.

Voor de basis van het ontwerp zijn we teruggegaan naar de lange traditie van de Veluwe als recreatielandschap. Al ruim 100 jaar wordt de omgeving van Hoenderloo gebruikt voor recreatie. Eerst alleen door de elite, zoals de familie Kröller-Müller, en later, met de komst van beschermde natuurgebieden, pensions en theehuizen, ook voor de gewone man. In de bouwwerken die horen bij deze traditie zien we veel terugkerende elementen: donker hout en witte accenten, overstekken, veranda’s voor beschutting gecombineerd met uitzicht en voldoende steile pannendaken (vanwege bladval). De meeste van deze bouwwerken zijn eenvoudig van vorm maar toch zeer karakteristiek en hebben in de huidige tijd een romantische uitstraling.

De moderne recreant wil meer dan een eenvoudig huisje in het bos. Geïnspireerd door moderne voorbeelden hebben we een warme uitstraling en traditionele basis combineren met een eigentijdse vormgeving. De woningen zijn op licht en uitzicht gericht. De ervaring van de omgeving vanuit de woning staat centraal, maar in de ervaring van het park als geheel is ook het exterieur van de woningen erg belangrijk.

Belangrijke elementen in het ontwerp zijn grote puien om de bosrijke omgeving naar binnen te halen, strategisch op uitzicht georiënteerde lintramen op ooghoogte en een mooi beschutte buitenruimte. Deze aspecten hebben we in alle woningen meegenomen.

Hoendeloo Miggelenberg

Op 10 juli is de eerste van 51 nieuwe bungalows geopend.