Piepschuim (EPS) recreatiehuisje op drijvend eiland

Een drijvend eiland van piepschuim bestond al. Nu komt er ook een recreatiehuisje van piepschuim op te staan. Het idee is afkomstig van Martin Hubers van Stichting Drijvende Eilanden. Het ontwerp is door Hayke Zweede van Factor Architecten gemaakt. In samenwerking met Dutch EPS Building Solutions (DEBS) en Koenders Totaalbouw is het huisje verder uitgewerkt en wordt het ook uitgevoerd.

Met zijn stichting heeft Hubers in het verleden eilanden van piepschuim gebouwd. Destijds werkte Hubers met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld Wajongers. Ook nu werken alle betrokken met mensen uit deze doelgroep. Zij gaan meewerken bij het maken van de huisjes, die prefab in een hal gebouwd worden en ter plekke in een dag in elkaar gezet worden.

Het ontwerp
Bij het ontwerp van de drijvende woning was het belangrijkste doel dat het EPS als zelfdragend materiaal wordt ingezet. Dit heeft resulteert in een robuust, monolithisch huisje van circa 9,5 x 6 m, met wanden van 50 cm dikte. Het huisje bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. Zowel de vloer, de wanden en het dak zijn allemaal uitgevoerd in EPS.

In de gevel zijn een aantal kozijnen als schietgaten uit de gevel gespaard. De kozijnen liggen helemaal terug in de gevel, zodat de dikte vanaf buiten goed te ervaren is. Aan de zuidzijde is er midden in de woning een ‘deuk’ geslagen voor een terras. Het dak is schuin gelegd, zodat de zonnepanelen een goede oriëntatie hebben.

Het eiland waarop het huisje ligt is 9,6 bij 12,6 m groot. Voor een goede balans is de woning centraal op het eiland geplaatst. Om te voorkomen dat de woning weggeblazen wordt, komt er rondom de woning een grote ballast van zand en grond. De grond wordt beplant met rietkraag.

Duurzaam
Het recreatiehuisje is zo ingericht dat je voor bepaalde tijd zelfredzaam en zelfvoorzienend bent. Zo is de drijvende woning voorzien van zonnecellen met accu’s, een eigen schoonwater tank, een tank voor afvalwater (grijs en zwart), elektra op basis van 12 volt, en nog enkele andere zaken.

Fabricage
Het is de bedoeling dat de woning zo veel mogelijk geprefabriceerd wordt in de werkplaats. Op locatie hoeven de losse elementen dan nog alleen maar in elkaar gezet te worden. De hele drijvende woning bestaat uit drie hoofd onderdelen: het eiland, de schil, en de houten schijven met installaties.

Eiland
De productie van het eiland kan volledig los gebeuren van de woning. Het eiland bestaat uit EPS blokken van 50 cm dikte die ingewikkeld worden in plastic en in netten. Deze blokken worden verwaardigd in de werkplaats en in elkaar gezet door Wajongers.

Schil
De schil bestaat uit zes grote prefab-elementen. Deze worden in de fabriek gesneden en aan de buitenkant voorzien van een coating en aan de binnenzijde komt een stuclaag. In de fabriek worden tevens de kozijnen en de ondervloer gemonteerd. De elementen worden aan de onderzijde voorzien van een stalen ring. Deze ring zorgt ervoor dat de bodem van de woning stabiel wordt en beschermt de elementen bij vervoer en montage.

Houten schijven
De houten binnenwanden bestaan uit massieve houten schijven. Deze schijven zorgen naast de scheiding tussen de verschillende ruimten voor de verticale stabiliteit van de woning. Alle installaties worden in de werkplaats al in deze wanden gemonteerd.

Planning
In het voorjaar moet het eerste drijvende recreatiehuisje klaar zijn. Het wordt geplaatst in een te creëren plas bij een recreatieterrein in Groesbeek. Als het drijvende huisje een succes is volgen meer huisjes in Groesbeek. Ook met park Carvium Novum in Lobith zijn er op dit moment gesprekken voor een aantal drijvende recreatiehuisjes.

EPSMaquette EPS RecreatiehuisjeMaquette DSC_0884