Marcel Nijland (23), constructeur elektrotechniek

‘Hier zijn
veel doorgroeimogelijkheden’

Zijn afstudeerstage bij de IA Groep smaakte naar meer. Marcel Nijland (23) uit Zelhem maakte in het kader van zijn hbo-studie elektrotechniek aan de HAN een ontwerp voor de aansluiting van een windmolenpark op zee richting het land. Het leverde hem een eindcijfer 8 en een baan bij de IA Groep op.

“Mijn stageperiode beviel goed”, zegt Marcel. “Ik was daarom blij dat ik hier echt aan de slag mocht. Ik begon als tekenaar/constructeur, maar houd me tegenwoordig vooral bezig met het engineeren en ontwerpen van hoogspanningsinstallaties. Bijvoorbeeld voor klanten zoals TenneT, Qirion en contractors.”

Marcel noemt zijn werk in de energietechniek ‘leuk en gevarieerd’. “Ik zit niet altijd op kantoor, maar ben soms ook op locatie aanwezig. Voor bijvoorbeeld een schouw op een hoogspanningsstation of in een fabriek om de gefabriceerde componenten te beoordelen.”

Een van zijn eerste projecten was een pilot in het kader van BIM. “Ik heb meegewerkt aan een basisontwerp voor de uitbreiding van een 150 kV-station met twee lijnvelden. Met daaropvolgend ook een vraagspecificatie voor een UAV-GC contract. Dat is een contractvorm voor een aannemer, die hiermee aan de slag moet. Ik vond het meteen geweldig!”

Multidisciplinair

Wat het werk bij IA Groep zo uitdagend maakt? “IA Groep is een relatief klein bureau dat multidisciplinair werkt. We zijn niet alleen actief in de energietechniek of hoogspanning, maar we doen ook veel op het gebied van water (Vitens), utiliteit (gebouwgebonden installaties) of industrie. De IA Groep heeft afdelingen elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde en architectuur. We kunnen projecten dus als geheel aanvliegen. Dat maakt ook mijn baan heel gevarieerd. Je zit bij IA Groep niet meteen vast in een bepaalde richting. Daarbij heeft IA Groep veel verschillende opdrachtgevers, waardoor er steeds weer nieuwe uitdagingen liggen te wachten. En het mooie is dat je kunt terugvallen op je collega’s, die altijd willen helpen. Er is hier gedetailleerde kennis op tal van onderwerpen aanwezig.”

Hoe de toekomst van Marcel er uit ziet? “Ik wil eerst nog veel leren op mijn vakgebied en ervaren hoe projecten van A tot Z uitgevoerd worden. Persoonlijke ambities heb ik ook. Ik wil doorgroeien tot een volwaardig engineer en wellicht zit er in de toekomst ook een leidinggevende functie in. Dat is bij IA Groep allemaal mogelijk.”