Aan de rand van het nieuw te bouwen stadshart De Waalsprong bij Nijmegen heeft Factor Architecten een nieuw schoolgebouw voor het Citadel College ontworpen. Het betreft hier een VMBO-t-/ HAVO-/VWO-locatie. Het onderwijsgebouw ligt tussen de bestaande Griftdijk en de nieuwe rondweg om De Citadel.

Architectuur van de campus

De school is gesitueerd naast een sporthal. Binnen een veilige campusachtige omgeving is er zo een combinatie van onderwijs en sport ontstaan. Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels in een stoere baksteenarchitectuur. De architectuur sluit aan op het stedelijke karakter in dit nieuwe stadshart. De grove baksteen volumes worden verfijnd door een spel van raamopeningen met een diepe negge, waarbij sommige openingen ook verfraaid worden met dunne gekleurde kaders.

Onderwijsruimte

Op de eerste verdieping van beide eenheden ligt het onderzoeks- en ontwikkelingsplein, één open omgeving voor de binask-vakken en creatieve vakken. Het hart van elke unit wordt gevormd door een atelier. Dit atelier is duidelijk zichtbaar in de gevel door de grote gevelopeningen op de koppen van de vleugels. De grote vleugel biedt ruimte aan de bovenbouw, de kleine vleugel aan de onderbouw.  De twee eenheden worden gekoppeld door een transparante middenzone, waarin de aula, een aantal werkplekken en de personeelsruimten zijn gehuisvest.

Toekomstbestendig

Het Citadel College maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem.

Foto’s: Attis en de Pauw Interieurvormgeving, Factor Architecten